Moda anilor 70: Tendințe și Celebrități care au definit acest deceniu

Moda anilor 70: Tendințe și Celebrități care au definit acest deceniu

De la disco la boho la punk, am adunat tendințele iconice ale modei anilor 70 pe care ar trebui să le cunoască fiecare femeie elegantă.

Pantaloni tip clopot sau Bell-Bottoms

La fel ca blugii evazați de astăzi, pantalonii tip clopot erau așezați prin coapsă și evazați de la genunchi în jos. Tendința iconică a modei anilor 70 a câștigat popularitate datorită The Sonny & Cher Comedy Hour, unde au fost purtate frecvent de duo-ul de cântăreți Sonny și Cher, soț și soție.

Pantalonii tip clopot erau un stil popular de pantaloni pentru discoteca-ul din anii 70. Realizate din paiete, satin viu colorat sau poliester imprimat, silueta lor fluidă și talia mare au fost ideale pentru a dansa toată noaptea. Pantalonii tip clopot, ca cei purtați de un Farrah Fawcett care face skateboard-ul, erau de obicei confecționați din denim elastic sau poliester viu colorat.

Tie-dye

Imprimeurile colorate tie-dye au câștigat popularitate în timpul mișcării hippie de la sfârșitul anilor '60, înainte de a exploda în curentul mainstream în anii 70. În timp ce designeri precum Halston și Christian Dior au prezentat versiuni de ultimă generație pe podium, multe tricouri tie-dye din anii 70 au fost făcute manual acasă.

Costume cu pantaloni

Nimeni nu a întruchipat glamour-ul și extravaganța Studioului 54 la fel ca It-Girl din anii 70, Bianca Jagger. Cunoscută pentru ținutele ei androgine de zi și pentru look-urile generoase din viața de noapte, Jagger nu se temea să-și asume riscuri în materie de modă. În 1971, la doar nouă luni după ce s-a întâlnit la un concert de la Rolling Stones, s-a căsătorit cu Mick Jagger, îmbrăcat într-un blazer Yves Saint Laurent alb și o pălărie de soare voalată.

Deși costumele cu pantaloni sunt mai bine cunoscute ca o tendință de modă anilor 80, ele au devenit pentru prima dată o tendință de modă în anii 60 și au câștigat constant popularitate de-a lungul anilor 70. Când Yves Saint Laurent și-a debutat look-ul Le Smoking – un smoking negru croit cu o dungă laterală din satin – în 1961, a marcat pentru prima dată când un couturier francez a prezentat pantalonii ca haine de seară pentru femei. Aspectul a provocat o dezbatere în rândul criticilor de modă, deoarece la acea vreme era revoluționar ca femeile să poarte blazere și costume cu pantaloni. Abia când oameni din anii '70, precum Nan Kempner și Bianca Jagger, au început să poarte jachetele Le Smoking ale lui Yves Saint Laurent, aspectul tradițional masculin devenind acceptabil pentru femei.

Ochelari Aviator

Purtat de toată lumea, de la Elvis Presley la Farrah Fawcett până la Mohammed Ai, nu este de mirare că aviatorii anilor 70 au devenit unul dintre cele mai recunoscute accesorii ale deceniului. În timp ce stilul a fost creat pentru prima dată de Bausch & Lomb în 1936 pentru a proteja ochii piloților în timpul zborului, nu a câștigat popularitate pe scară largă până în anii 70. De-a lungul deceniului, cei mai populari ochelari de soare au fost aviatorii clasici Ray-Ban, un stil iconic care a rămas de atunci un element de bază din garderobă.

Una dintre cele mai emblematice perechi de ochelari de aviator ale deceniului a fost cea a scriitoarei feministe Gloria Steinem. Pe lângă educarea maselor despre egalitatea de gen și drepturile femeilor, ea ne-a dat tuturor o lecție în stilul minimalist al anilor 70. Nu suntem siguri care este mai emblematic: gâtul ei șic, blugii cu fundul clopot și combinațiile de curele concha sau aviatorii supradimensionați și părul tachinat.

Pantaloni scurți sexy

Aceștia au fluctuat, uneori fiind la modă, iar uneori nu, începând cu anii 50. Purtați pentru prima dată de fete pin-up și actrițe de la Hollywood precum Marilyn Monroe, stilul de dezgolire  a picioarelor a fost conceput pentru a celebra curbele naturale ale femeilor. În anii 70, acestea erau adesea făcute din denim, spandex, poliester, catifea sau satin. Deși s-au adresat femeilor, bărbații avansați în modă precum Elton John, David Bowie, Liberace și John

Travolta au purtat și ei tendința anilor 70.

Considerați prea scandaloși pentru străzi, pantalonii scurți au devenit un simbol vestimentar al eliberării sexuale a femeilor. Deși adesea purtate pentru a sărbători noua libertate a femeilor, mulțimile conservatoare au asociat stilul cu promiscuitatea și industria sexului. La începutul anilor 70, uniformele de stewardesă Southwest Airlines constau din pantaloni cald și cizme go-go, deoarece „sexul vinde locuri”. Și în filmul din 1976, câștigător al Premiului Oscar, Taxi Driver, personajul lui Jodie Foster, o copilă prostituată, poartă pantaloni scurți sexy, combinați cu crop top și tocuri cu platformă, în timp ce este la serviciu.

Rochii caftan

La fel ca multe tendințe ale modei anilor 70, rochiile caftan presupun un pic de însuşire culturală. În timp ce femeile din Orientul Mijlociu și Africa au purtat de secole stilul până la glezne ca ținută tradițională, abia în anii 60 și 70 au devenit la modă în cultura occidentală. În timp ce unele stiluri boho au replicat îndeaproape imprimeurile tradiționale indiene și africane și hainele de ceremonie, multe au oferit interpretări mai libere în culori vibrante și imprimeuri psihedelice.

Rochiile clasice de caftan din anii 70 prezentau o siluetă supradimensionată, dreptunghiulară, decolteu în V adânc și țesătură ușoară de mătase, catifea, brocart sau bumbac. Glamour-ul lor fără efort le-a făcut preferatele lui Elizabeth Taylor, înfățișată aici într-un caftan albastru metalic orbitor, și a Prințesei Grace de Monaco. În anii 60 și 70, au apărut pe pistele lui Emilio Pucci, Halston, Oscar de la Renta, Thea Porter, Zandra Rhodes și nu numai.


Pălării floppy

La sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70, pălăriile floppy au devenit cel mai popular accesoriu al culturii hippie. Pălăriile cu boruri largi și pălăriile de paie erau adesea purtate cu caftane fluide, rochii florale și topuri croșetate. Împreună cu ochelari de soare supradimensionați, aceștia au oferit protecție solară amplă și le-au oferit purtătorilor o atmosferă modestă, jucăușă, sexy.

O iubitoare notabilă de pălărie floppy a fost actrița franceză și iconița modei anilor 70 Brigitte Bardot. Ca actriță, Bardot a devenit un sex-simbol internațional datorită părului blond platinat, curbelor voluptuoase și dinților tăiați. Bufantul ei tachinat a fost numit cu drag „cocul Bardot”. După ce s-a îndepărtat de lumina reflectoarelor la mijlocul anilor '70, ea a devenit unul dintre cei mai importanți activiști pentru drepturile animalelor din lume.


Jachetă din piele

Pe măsură ce muzica punk a crescut în popularitate, la fel au crescut și tendințele modei inspirate de punk. Datorită unor staruri rock precum Debbie Harry, Joan Jett și Johnny Rotten, designerului britanic Vivienne Westwood și celebrului musical The Rocky Horror Show, punk a ajuns încet, dar sigur, spre mainstream. Inspirate de scena punk britanică, jachetele de piele, curelele cu împânzire și creeperele au devenit simboluri vestimentare ale contraculturii anilor 70.

Stilul punk a fost totul despre expresia personală. Îmbrăcămintea cu bricolaj a arătat că nu ești interesat să urmezi tendințele mainstream sau să cazi pradă culturii de consum. Punkii și-au acoperit adesea jachetele de piele cu nasturi, ace, vopsea și petice care reflectau opiniile lor anti-establishment. În anii 70, jachetele clasice din piele neagră erau de obicei îmbrăcate cu tricouri grafice, blugi și curele din piele cu împânzire.


Cizme peste genunchi 

Spre deosebire de cizmele spațiale din vinil elastic din anii 60, cizmele peste genunchi din anii 70 erau puțin mai subestimate. Confecționate în mod obișnuit din piele de căprioară sau piele de culoare neutră, pantofii aveau o senzație boemă care se împerechea bine cu rochii midi cu flori fluturate și seturi coordonate croșetate. Aveau adesea un deget pătrat, toc bloc și talpă cu platformă.

Debbie Harry, văzută aici purtând o rochie mini decupată neagră și cizme până la coapse în timpul unei vizite la Tokyo în 1978, a fost una dintre cele mai mari vedete rock feminine ale deceniului. Ca dansatoare go-go, Playboy Bunny și frontwoman a trupei punk Blondie, ea a devenit un pionier al mișcării modei punk în creștere. Harry avea o abilitate neobișnuită de a face hainele murdare și androgine incredibil de cool. Ea purta adesea tricouri grafice învechite, pantaloni scurți sexy, rochii mini și cizme peste genunchi, iar aspectul ei consacrat consta în păr blond albitor tachinat, buze roșii îndrăznețe și creion de ochi pătat. Stilul ei grungy, rock-and-roll, a inspirat nenumărați muzicieni, inclusiv icoane precum Courtney Love și Miley Cyrus.

Eșarfă pentru cap

Niciun accesoriu nu întruchipează atitudinea lipsită de griji a vremurilor la fel ca umila eșarfă. Inspirându-se de la hipioții din anii 60, eșarfele pătrate mici erau de obicei stilate ca bentițe, turbane, batice și cravate. Deseori confecționate din mătase sau poliester cu imprimare strălucitoare, s-au combinat perfect cu rochii maxi maximaliste și machiaj statement.

Dacă sunteți în căutarea inspirației pentru a purta o basma, nu căutați mai departe decât Jackie Kennedy. Ochelarii ei de soare supradimensionați, batelele și piepturile elegante au devenit standardul de aur al accesorizării minimaliste. În anii 60, ea a îmbrăcat frecvent costumele ei monocrome din tweed Chanel cu pălării cu pastile, perle și mănuși de satin. După moartea soțului ei, stilul lui Jackie O a trecut de la culori strălucitoare și rochii pline în formă de căsuță la croiuri elegante, rochii maxi imprimate și elemente de bază șic.



Topuri și rochii Halter

Făcute celebre de către designerii de modă din anii 70 precum Halston și Missoni, topurile cu halter au fost printre cele mai populare topuri pentru femei din anii 70. Spre deosebire de bretelele tradiționale de umăr, bretelele de pe vârfurile și rochiile cu gât halter sunt legate în spatele gâtului, lăsând umerii și partea superioară a spatelui la vedere. Crop topuri tricotate cu halter, precum 

În timpul mișcării pentru drepturile femeilor de la sfârșitul anilor 60, multe femei au renunțat la sutiene și lenjeria intima restrictivă în favoarea articolelor de îmbrăcăminte confortabile care sărbătoreau forma lor naturală. Acest lucru a făcut ca stilurile fără sutien, cum ar fi topurile cu halter, să fie deosebit de atrăgătoare pentru femeile tinere, în special pentru cele care s-au identificat drept hipiote sau feministe.

Moda anilor 70 la barbați și femei a fost mai mult decât o simplă selecție de haine și accesorii; a fost un mijloc prin care oamenii și-au exprimat identitatea, rebeliunea și libertatea. Tendințele variate ale deceniului, de la stilul boem și relaxat al culturii hippie la estetica dură și provocatoare a mișcării punk, au reflectat schimbările sociale și culturale majore ale vremii. Pălăriile floppy, cizmele peste genunchi, eșarfele pentru cap și topurile cu halter nu doar că au definit moda anilor 70, dar au și capturat esența spiritului liber și nonconformist al acelei perioade.

Astăzi, aceste tendințe revin și continuă să influențeze moda contemporană, demonstrând că adevărata inovație stilistică transcende timpul. Celebrități iconice precum Brigitte Bardot, Debbie Harry și Jackie Kennedy rămân surse de inspirație, arătând că stilul personal autentic și curajul de a experimenta cu moda pot crea moșteniri durabile. Într-o lume în continuă schimbare, moda anilor 70 ne amintește de puterea hainelor de a reflecta și a provoca transformări culturale profunde.

Share Tweet Pin it
Back to blog