Ghid de curățare piele întoarsă

Ghid de curățare piele întoarsă

Pantofii din piele întoarsă sunt o alegere populară pentru cumpărătorii exigenți de încălțăminte. Folosind partea inferioară mai moale a pielii, acestea oferă o senzație mai moale și mai luxoasă.

Deși majoritatea oamenilor poartă pantofi de piele întoarsă într-un cadru casual, mai degrabă decât pentru ocazii formale, acest lucru crește riscul de a-i murdari. Și cu cât le porți mai mult, cu atât este mai probabil ca acestea să devină murdare sau să prindă pete. 

Dacă încălțămintea dvs. de piele de căprioară a căzut victimă unor pete încăpățânate și urme de zgârieturi, și nu știți cu ce se curăță pielea întoarsă nu vă faceți griji, ghidul nostru vă va îndruma ce puteți face în aceste cazuri și vei afla ce soluție pentru curățat pielea întoarsă îți propunem noi.

Cu ce se curăță pielea întoarsă?

Orice lucru care recomandă utilizarea cremelor, uleiurilor sau lacurilor standard pentru pantofi ar trebui ignorat. Folosirea acestor produse este o modalitate sigură de a vă strica pantofii. De asemenea, nu ascultați „experții” care vă sfătuiesc să folosiți apă și săpun sau produse de curățare dure de uz casnic.

Apa este unul dintre cele mai rele lucruri pentru pantofii de piele intoarsa, cu exceptia cazului in care li s-a aplicat un spray protector. Chiar și atunci, nu este niciodată înțelept să înmuiați întregul pantof deoarece i-ar putea modifica culoarea și aspectul, lăsând pete sau urme inestetice. Problema este că pielea de căprioară absoarbe ușor apa, iar petele de apă sunt la fel de rele ca oricare altele și pot strica textura catifelată.

Cum să scapi de noroiul îngrădit

Dacă pantofii tăi din piele întoarsă au fost stropiți cu noroi, este important să aștepți ca acesta să se usuce complet înainte de a-l curăța. Pentru a grăbi uscarea, agăță pantofii într-un loc bine ventilat și, dacă este necesar, folosește un ventilator pentru a circula aerul. Dacă preferi să folosești un uscător de păr, setează-l pe rece și păstrează distanța față de pantofi pentru a evita deteriorarea pielii întoarse. Evită expunerea lor la lumina directă a soarelui, care poate afecta materialul.

După ce noroiul s-a uscat, folosește o perie specială pentru piele întoarsă sau o periuță de dinți cu peri de fermitate medie pentru a curăța delicat suprafața pantofilor. Periază mai întâi într-o singură direcție pentru a îndepărta murdăria superficială, apoi mișcă peria înainte și înapoi pentru a curăța mai profund. Asigură-te că nu aplici prea multă presiune pentru a nu deteriora textura catifelată. În cele din urmă, vei observa că toată murdăria se desprinde, lăsând pantofii curați și îngrijiți.

Dacă noroiul a lăsat pete sau nu se îndepărtează cu o perie pentru piele întoarsă sau o periuță de dinți, poți apela la puterea aburului pentru o curățare mai eficientă.

Un aparat de abur este ideal, dar un fierbător sau un fier de călcat cu funcție de abur va funcționa la fel de bine. Ține pantoful la câțiva centimetri distanță de sursa de abur, având grijă să nu te arzi, și lasă aburul să acționeze pe suprafața pantofului timp de aproximativ 20 de secunde.

După acest pas, periază din nou pantoful, iar murdăria persistentă ar trebui să se desprindă mai ușor. În final, șterge ușor pantoful cu o cârpă curată din microfibră, iar pielea întoarsă va arăta curată și îngrijită.

Îndepărtarea petelor ușoare

Dacă pantofii din piele întoarsă sunt doar ușor murdari, o simplă periere cu o perie specială pentru piele întoarsă sau o periuță de dinți ar putea fi suficientă. Murdăria de suprafață se îndepărtează destul de ușor, și adesea acesta este singurul pas necesar pentru curățare.

Pielea întoarsă este un material natural, cu o textură poroasă, așa că, uneori, va fi nevoie să aplici puțină presiune suplimentară pentru a curăța murdăria care a pătruns în micile pori.

Periajul reprezintă o etapă esențială în curățare, deoarece îndepărtează particulele de murdărie și nisipul de pe suprafață, prevenind astfel zgârierea pantofilor în timpul procesului de curățare mai profundă.

Soluții de curățare pentru pielea întoarsă

1. Folosiți o gumă de șters din cauciuc din piele de căprioară

Dacă după periere rămân încă pete ușoare sau urme vizibile, poți încerca să folosești o gumă specială pentru piele întoarsă. Acestea sunt disponibile în majoritatea supermarketurilor, magazinelor de hardware sau online, la un preț accesibil.

Ca alternativă, o simplă radieră de creion poate face treaba la fel de bine! Asigură-te că radiera este curată înainte de utilizare (o poți freca energic pe o bucată de hârtie pentru a obține o margine curată) și folosește întotdeauna una albă pentru a evita colorarea accidentală a materialului.

Freacă ușor suprafața pantofilor cu guma pentru piele întoarsă sau cu radiera de creion până când petele dispar. Dacă este necesar, poți aplica o ușoară presiune, fără riscul de a deteriora materialul.

Reține că acest proces poate dura ceva timp, deci este important să ai răbdare. De asemenea, va genera puțină murdărie, așa că este recomandat să lucrezi într-un spațiu ventilat sau să pui un ziar dedesubt pentru a aduna resturile.

2. Pete de ulei sau grăsime

3. Pot să curăț pielea întoarsă cu oțet?

Aceste pete sunt cele mai dificile și pot face să pară că pantofii sau cizmele tale din piele întoarsă sunt distruse. Dacă te întrebi daca poți să cureți pielea întoarsă cu oțet răspiunsul este da. Ca și variante poți folosi oțetul alb sau a alcoolului medicinal.

Aplică o cantitate mică de oțet alb distilat sau alcool medicinal pe o cârpă din microfibră și freacă ușor zona afectată. Ai grijă să uzi doar superficial pielea, fără a o înmuia complet. Spre deosebire de apă, aceste soluții nu vor deteriora pielea întoarsă în timpul evaporării, dar este important să nu saturezi materialul.

După ce zona s-a uscat complet, periază cu o perie specială pentru piele întoarsă (sau cu o periuță de dinți veche ori o perie de unghii curată) pentru a restaura textura catifelată. Repetă acest proces, dacă este necesar, până când petele dispar și pantofii tăi arată din nou ca noi.

În cazul petelor de ulei sau grăsime, presară o cantitate mică de făină de porumb pe zona afectată și las-o să acționeze timp de una-două ore pentru a absorbi grăsimea. Îndepărtează făina de porumb folosind un aspirator de mână sau scuturând pantofii, apoi periază pielea întoarsă pentru a-i reda textura inițială.

4. Peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este o soluție foarte eficientă pentru îndepărtarea petelor mici de sânge sau cerneală, dar trebuie utilizat cu atenție. Înmoaie o cârpă curată într-un recipient puțin adânc cu peroxid de hidrogen și stoarce excesul de lichid.

Atinge ușor cârpa umedă de zona pătată, umezind ușor suprafața fără a satura materialul. Peroxidul de hidrogen se va evapora în mod natural, dar poți grăbi procesul presând zona cu o cârpă uscată sau cu un prosop de hârtie alb, simplu, fără imprimeuri.

5. Alte Pete

Petele de sfeclă roșie, sânge, vin roșu, curry (mai ales cel cu turmeric) sau mâncăruri pe bază de roșii sunt adevărați inamici pentru pielea întoarsă, mai ales dacă pantofii sau cizmele tale au o nuanță deschisă! Și, din păcate, lista nu se oprește aici.

Accidentele se întâmplă ușor, și dintr-o dată te trezești cu o pată întunecată pe pantofii tăi impecabili. Pentru a aborda aceste pete dificile, poți folosi metoda recomandată pentru petele de ulei sau grăsime. Începe prin a tampona zona cu un prosop de hârtie pentru a absorbi cât mai mult din reziduuri. Acționează rapid, deoarece cu cât intervii mai repede, cu atât va fi mai ușor de tratat pata.

Îndepărtează cât mai multă murdărie sau resturi, apoi aplică metoda cu oțet alb sau alcool pentru a curăța zona afectată.

Share Tweet Pin it
Back to blog